lördag 5 november 2011

Sanningen bakom plåthinken

För några år sen gick jag på Mullsjö Folkhögskola och deras Estetiska linje. Jag inriktade mig ganska snart på textil och keramik. De ämnena var outstanding för mig, roligast i stan om man säger så. Inom textil fick vi prova på väldigt många olika tekniker, bl.a vävning, tygtryck, hattillverkning, sidenmålning och tovning.

Det var under just den här tiden som denna hink kom till. Jag har fått en del förfrågningar om jag har en beskrivning på hur man gör den men eftersom det var ett tag sen jag gick på skolan kommer jag bara ihåg i stora drag hur den kom till. 

Jag utgick ifrån ett helt tovat stycke. Hela filtstycken tovar man lättast genom att lägga ut ull i olika lager i ett jalusi av bambu som man sedan rullar ihop till en rulltårta (så som den ser ut innan man skär den i bitar) och sen sitter man på en stol och rullar hela paketet på golvet med hjälp av fötterna, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Denna metod kallas passande nog rulltovning :) Här kommer  länken som visar metoden mer utförligt fast i mindre skala.
När jag visualiserade hur min hink skulle se ut i slutändan så tänkte jag mig en hink som var gjord av sånt man hade till hands hemma på gården, förr i tiden. I det här fallet ett plåtstycke 
med ganska ojämna kanter. Det kan man se i nedersta bilden där jag också har broderat nitarna i ullgarn. För att handtaget skulle vara lite lättare att forma så tovade jag runt en ståltråd. För att få fast handtaget improviserade jag nog en del: broderade, sydde och klurade :)Fotograf Anders Larsson
Jag hoppas att ni som var nyfikna fick lite mer under fötterna, om inte, får ni så gärna fråga mer :) 

4 kommentarer:

popetotrora sa...

Den är verkligen hur häftig som helst! :-)

Anonym sa...

Hej,

jag såg ditt inlägg om soffan till din balkong som du snickrade ihop själv. kan du snälla ge mig lite tips på hur du gjorde och hur mycket det gick på ungefär??

// Lenita
lenitalarsson@hotmail.com

Anonym sa...

Gud va fina saker du gör. Jag blir jätteinspirerad. /Lotta

Moa Maria Dubbelve sa...

ÅH! vilken underbar skapelse och fantastisk idé!

Etiketter